Un nou pas per una Artesania que te senys, historia i futur

 LA RECERCA I LA CREACIÓ D’UN FONS DE PECES DE REFERÈNCIA 

En aquest sentit, en els dos últims anys, s’ha iniciat una línia específica sobre la recuperació,la promoció i la reivindicació de l’artesania del Granat de Perpinyà al Rosselló com a producte de qualitat amb grans possibilitats per activar nous mercats. Això es va cristal·litzar amb la concepció la realització de l’exposició itinerant « Granat de Perpinyà, una gemma de caràcter », que és va inaugurar al juliol 2010 a Baccarat per el llançament de la nova estructura “Pôle Bijou” a França, i seguiment va ser presentada a l’Escola d’Art i Disseny Massana de Barcelona. I per fin durant 4 mesos, la vila de Perpinyà la rep al Museu d’Història Natural fins abril 2011.

El camp d’actuació actual es centrà en el sector artesanal relacionat amb el treball de la joia, amb tradicionalment l’or i els granats, el gest considerat com a herència cultural major per a Catalunya Nord.

Aquestes joies, molt utilitzades històricament en la societat rossellonesa, queden avui en bona part en desús fora de la comarca, tant per la França que per tot Catalunya.

Entenem, però, que les joies de granat s’han convertit en veritables icones o símbols d’unes formes de vida molt vinculades al territori. Al mateix temps que es recuperarà una part del nostre patrimoni cultural, també s’oferirà la possibilitat d’articular un potencial sector econòmic que fins avui dia es força desconegut, poc estructurat i amb problemes de definició i d’identificació.

Prèviament i de forma paral·lela a aquestes actuacions i mirant l’objectiu final, s’ha posat en marxa l’estudi, la recerca de documentació i la col·lecció d’aquestes manifestacions artesanals tant del sector de l’artesania tradicional que del sector de la moda. Així, encara , estem recollim testimonis orals, gràfics, bibliogràfics i sobretot antics objectes que ens permetran acostar-nos a les diverses tècniques de treball, les tipologies i els materials utilitzats, l’estètica predominant i també, intentar documentar els usos i la simbologia de moltes d’aquestes produccions i la seva evolució a traves els anys .

 Dins d’aquest marc s’esta obrin diverses línies de recerca que ens permeten conèixer amb molta més profunditat la feina del joier tradicional. El context en el qual treballaven, la distribució dels seus productes i els recursos decoratius i estètics que utilitzaven.

En aquest sentit, a més a més de la documentació recollida, volem recuperar unes peces originals, d’èpoques diferents, que també ens permetran conèixer amb més fidelitat les produccions locals i la seva evolució.

No cal dir que una de les referències més importants per desenvolupar aquesta recerca és l’obra de la nostra entitat el Institut del Granat i del seu animador ; l’historiador Llorenç Fonquernie que ens ha aportat abundant material gràfic, referències documentals i fotografies de peces originals.

 Una de les línies de treball de l’Institut del Granat es sempre la recuperació de l’historia de les joies de Catalunya Nord i la creació d’un nou espai cultural (una casa del Granat) que integrarà, d’una banda: la valorització del patrimoni cultural de la joia i del gest tradicional  i per altra banda : el desenvolupament econòmic i social a partir dels recursos propis del territori.

Ce contenu a été publié dans Les buts de l'institut. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *