Médaille commémorative de la bataille du Col de Banyuls, 4 juillet 1677.

Lluís XIV de França.

Batalla del coll de Banyuls 

Jean Mauger, París, últim quart del segle XVIIEncunyació.

Bronze, 41 mm

“LUDOVICUS MAGNUS REX CHRISTIANISSIMUS”; signat: “J · MAV-GER · F”.

Revers

“DE HISPANIS / AD PVLAS BALNEONENSES / MDCLXXVII”

En aquesta medalla es commemora la victòria francesa a la batalla d’Espolla, queva tenir lloc prop del coll de Banyuls el 4 de juliol de 1677 entre les tropes franceses comandades pel mariscal de Noailles i les espanyoles que dirigia el comte de Monterrey, aleshores virrei de Catalunya.

La batalla s’emmarca en la invasió del Principat que l’exèrcit francès va dur a terme a partir de 1675 durant la guerra d’Holanda (1672-1678). El detonant de la guerra fou la pretensió de Lluís XIV sobre els Països Baixos espanyols i el FrancComtat, territoris de la monarquia hispànica que el rei francès considerava que li pertanyien per dret hereditari. D’altra banda, aquesta medalla forma part de la Història metàl·lica, concebuda per Jean-Baptiste Colbert (1619-1683) per immortalitzar el regnat de Lluís XIV i dei-xar testimoni dels seus esdeveniments més destacats. Portada a terme per grava-dors de renom, l’obra es divideix en tres grans etapes: la Sèrie històrica, Gran història i la Sèrie uniforme, tres períodes ben diferenciats tant pel que fa als responsables del projecte com als artistes que hi treballen. Jean Mauger (Dieppe, 1648 – París, 1722), autor d’aquesta medalla, és l’únic artista que va participar en les tres etapes de la Història metàl·lica, però de manera destacada a la darrera.

En decidir el 1695 publicar una història del regnat de Lluís XIV il·lustrada amb aquestes sèries de medalles, ell fou l’encarregat de reduir-les totes a una mida única (41 mm) per aconseguir uniformitat en l’estil i la presentació. En aquesta darrera etapa, també va participar, en col·laboració amb Thomas Bernard (1650-1713), en la medalla commemorativa de l’entrada a Madrid del rei FelipV –el nét de Lluís XIV–, que portà la dinastia borbònica a Espanya.

Bibliografia:
Catàleg
, 1979, p. 78, n. 2.201-2.285;
Catàleg d’escultura, medalles i pintura
(en preparació).
43
source https://www.academia.edu/23764332/Una_mirada_al_1700._A_partir_dels_gravats_de_la_col_lecci%C3%B3_Gelonch_Viladegut?email_work_card=title
 
 
Ce contenu a été publié dans Ancien régime. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *