L’Institut del Granat

Un institut es compromet per a permetre a la joia de granat convertir-se de nou en un símbol de modernitat tot transmetent els valors d’una tradició noble.
El caràcter de la joieria de Catalunya Nord, així com les eines necessàries per a la seva fabricació no han canviat d’un segle a l’altre. La voluntat de preservar aquesta herència que es va perdre a totes les altres parts d’Europa per culpa de les noves tècniques de joieria va portar uns apassionats a crear a Perpinyà l’Institut del Granat i de la joieria tradicional. Aquest Institut té per finalitat valorar la joieria del granat de Perpinyà i permetre que es perpetuï aquest patrimoni cultural immaterial únic. Aquesta habilitat fa de la Catalunya Nord d’avui un conservatori de les tècniques més antigues i més tradicionals en matèria de fabricació de joies.

Memòria

La joieria tradicional de la Catalunya Nord, tant com els altres oficis d’artesania d’art, és amenaçada pels mètodes industrials i les lleis del mercat. Entre tots els objectius de l’Institut, destaquem la recopilació d’informacions i arxius i la realització de registres. Crear un grup de recerca universitari ha de permetre definir els conceptes de tradició, gests i coneixements tècnics. Un conjunt de documents i informacions alimenten un centre de documentació. Aquest treball definirà una veritable ètica en matèria de mètode de treball, l’única manera de permetre als coneixements tècnics perpetuar-se.

Una valoració tan nacional qu’internacionalLa joieria de granat de Perpinyà és única. S’ha de reconèixer com a tal. Es preveu la sol·licitació, prop de la UNESCO, de la denominació de Patrimoni Cultural Immaterial. Aquest segell afavorirà la valoració d’aquesta joieria, i la transmissió dels seus valors patrimonials, l’única manera de permetre als joiers tradicionals de Catalunya Nord seguir fabricant amb els mètodes ancestrals. El punt últim de la vocació de l’Institut serà la creació d’un centre d’interpretació i d’una exposició permanent de joies tradicionals. 

Localització

La joieria de granat de Perpinyà es fabrica específicament a la zona geogràfica del departament dels Pirineus Orientals. Perpinyà, capital administrativa, és el centre històric de la producció de joies de granat. El desenvolupament actual d’aquesta producció tendeix a fer cohabitar dos tipus de fabricació, la fabricació tradicional i el treball semi-industrial. L’única joieria que es pot considerar com a producte de luxe és la joieria artesanal, que expressa una destresa tradicional única en el seu gènere. Així doncs, l’Institut del Granat respon a la necessitat de defensar i mantenir viva la destresa únicament artesanal.

Ce contenu a été publié dans L'institut, Les buts de l'institut. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *