Joaquim Espalter i Rull (1809-1880) i la moda por Barcelona i Madrid al mitg del XIX.

J. Espalter 1852

J. Espalter 1852

Joaquim Espalter i Rull (Sitges, 8 d’octubre del 1809 – Madrid, 16 de gener del 1880) va ser un pintor que desenvolupà la seva carrera principalment a Madrid.

De família barcelonina temporalment refugiada al Garraf per la guerra del Francès, acabada la contesa estudià als escolapis a Barcelona, i cursà estudis comercials a Montpeller(1822). Entre 1823 i 1828 visqué novament a Barcelona i aprengué pintura a l’Escola de la Llotja.

Després d’un breu pas per l’Escola de Nobles Arts de Marsella, a finals del 1829 anà a París, on va ser deixeble d’Antoine-Jean Gros, amb qui perfeccionà la tècnica del color. El 1833 el trobà vivint a Roma, on s’integrà al grup dels natzarens catalans (Pau Milà i Fontanals, Claudi Lorenzale i Pelegrí Clavé). Copià diverses obres de Fra Angelico i Giotto; el 1839 participà en l’Exposició de Belles Arts de Florència amb dues composicions.

El 1842 parà casa a Madrid, i a l’any sobre fou admès a la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando. Fou nomenat pintor honorari (1846) i pintor de cambra d’Isabel II, i ensenyà dibuix a l’Escuela Superior de Pintura, Escultura y Grabado (1860).

Com a pintor aconseguí anomenada per les seves pintures murals, per bé que modernament se’n valoren més els retrats. El 1899 l’ajuntament de Sitges atorgà el seu nom al que avui és un dels carrers més cèntrics de la vila.

Retrato de las niñas de la familia Coronas (Joaquina, Mercedes, Rosa y Gertrudis)

Retrato de las niñas de la familia Coronas (Joaquina, Mercedes, Rosa y Gertrudis)

 

Joaquim Espartler, la famille Flaquer, vers 1845. Madrid, musée du Romantisme.

Joaquim Espartler, la famille Flaquer, vers 1845. Madrid, musée du Romantisme.

 

Ce contenu a été publié dans Bijouterie XIXe s., Costumes - Modes - Bijoux. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *