Le Temps du Costume Roussillonnais rend hommage à Maillol et à l’Arcadie catalane à Céret

Del 2 de juliol al 30 d’octubre, el Museu d’Art Modern de Ceret acull l’exposició ‘Maillol, Frère, Pons. Une Arcadie catalane’. Aristides Maillol va despertar la seva vocació artística de molt jove: a tretze anys va pintar el seu primer quadre i quan en tenia 18 va publicar tot sol una revista il·lustrada, que no va tenir gens d’èxit. Convençut que aquell era el seu camí, no va parar fins que va ser admès a l’escola de belles arts de París. Durant aquella etapa va passar molta gana, però la fam d’esperit semblava cobrir totes les necessitats: va ser llavors quan va conèixer referents com Paul Gauguin.IMG_1656

Inspiració natural

La història ha demostrat que Maillol no es va equivocar en seguir el camí que li marcava la seva vocació. Les seves obres han estat elogiades per retornar a les formes clàssiques i per obrir un nou camp d’experimentació en l’escultura, en el qual dóna més importància a les característiques formals que al tema.

IMG_1646IMG_1645IMG_1642

Al llarg de la seva vida, Maillol va mantenir un vincle molt fort amb Banyuls de la Marenda, la seva vila natal del Rosselló. L’artista vivia i treballava en una granja situada en plena natura, immers en el paisatge privilegiat que ofereixen el mar i la muntanya. Un paisatge privilegiat que va inspirar tota una generació.IMG_1660

El Museu d’Art Modern de Ceret acull una mostra que ens permet endinsar-nos en l’art rossellonès que va consolidar-se durant el segle XX. A banda d’escultures i pintures de Maillol, també es podran contemplar obres del seu deixeble, Henri Frère, i del poeta Josep Sebastià Pons, del qual Maillol va il·lustrar el recull de poemes Cantilena.

13557734_1228149260563197_8725035712218356169_naLes obres mostren la relació dels artistes amb l’entorn, un Rosselló que molts consideren l’Arcàdia catalana, la terra mítica de l’antiga Grècia, cantada pels poetes.

Artistes del segle XX

L’art rossellonès va florir durant el segle passat gràcies a les contribucions artístiques d’escultors com Maillol i Frère i poetes com Pons. Frère va conèixer Maillol l’any 1928 i van entaular una profunda amistat. A banda d’escoltar amb atenció els consells del seu mestre, tots dos tenien en comú l’amor per la natura i la terra catalana. “Una arcàdia catalana” permet descobrir les influències de Maillol en l’obra de Frère.

IMG_1627
La literatura també troba el seu lloc a la mostra de Ceret. Els versos del poeta Josep Sebastià Pons acompanyen les pintures i les escultures de Maillol i Frère. També s’hi exposen les seves aquarel·les de paisatges, plenes de detalls naturalistes.

http://www.sapiens.cat

IMG_1632

IMG_1692

IMG_1630

IMG_1609

Ce contenu a été publié dans Actualités. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *