Portrait de Francesc Ferrer, marchand catalan, 1789.

Quadre a l’oli retrat del comerciant Francesc Ferrer, que tenia negocis a Arenys, Canet, Cadis i Veneçuela. El quadre representa a Francesc Ferrer Font recolzant el braç esquerra sobre un bagul amb teixits que suposadament representaria els productes amb els que comerciava. A la banda dreta es pot apreciar un vaixell i la part superior esquerra Mercuri, el déu del comerç.
Durant la segona meitat del segle XVIII, Catalunya experimenta un gran desenvolupament econòmic, diversos són els factors que fan possible aquesta situació. El país es recupera de la crisis de 1714 a través de l’agricultura amb el cultiu de la vinya, alguns productes metal·lúrgics i ceràmics i la producció de teixits, principalment indianes, però també puntes de coixí. Aquests excedents van trobar sortida a través del comerç amb Amèrica. En un principi, el comerç amb Amèrica estava monopolitzant per les ciutats de Sevilla i posteriorment Cadis. Tot i que molts catalans comerciaven a través de representants.

Caraco en indienne, deuxième moitié du XVIIIe s. MUCEM, Marseille.

Caraco en indienne, deuxième moitié du XVIIIe s. MUCEM, Marseille.

El 1756 un grup de comerciants catalans va rebre l’autorització per crear una companyia que comerciés amb Amèrica: la Reial Companyia de Barcelona que actuaria a Puerto Rico, Santo Domingo, Margarita i Veneçuela. Finalment, l’any 1778, el rei Carles III va promulgar el Decret de Lliure Comerç que trencava definitivament amb el monopoli gadità.
Tenim poques notícies de Francesc Ferrer Font, sabem que va comerciar a través del ports de Cadis, Arenys de Mar i Canet de Mar amb Veneçuela, el retrat es va realitzar en aquest país. Tal com està representat podem suposar que, principalment comerciaria amb teixits, com les indianes que es troben representades en el quadre. S’ha trobat una notícia d’aquest comerciant l’any 1814 en el llibre de les Corts on se li renovava la llicència per comerciar a través de Cadis. Segurament, com molts altres catalans, Francesc Ferrer va ser un dels precursor dels indianos que van fer fortuna el segle XIX.

Mocador estampat a la manufactura d'Erasme de Gònima. Tafetà de cotó estampat amb motlle de bac. Barcelona, final s. XVIII. MEP

Mocador estampat a la manufactura d’Erasme de Gònima. Tafetà de cotó estampat amb motlle de bac. Barcelona, final s. XVIII. MEP

Source: Musée d’Arenys de Mar. 

Ce contenu a été publié dans Ancien régime. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *