Amb els joiers tradicionals: festes de Sant Eloi els dissabte 25 i diumenge 26 de novembre a Perpinyà.

Al novembre, el moment més destacat del calendari festiu de la capital catalana és la Festa de Sant Eloi al entorn de la tradició artesanal de les joies de Granat de Perpinyà.

PyrŽnŽes-Orientales. Le Grenat de Perpignan. Maison Velzy. Collier en or et grenats sur un cahier de petits secrets de fabrication des bijoutiers-joailliers Velzy.

Aquesta artesania, que uneix turisme i economia, fa possible obrir un període de Nadal digne, destacant una de les singularitats més propia d’aquesta zona.

La joia Garnet en els focus : La joieria de granat és un bon exemple de la constància i lleialtat de Perpinyà la Fidelissíma. Cada any, la celebració de Saint Éloi, patrona de joiers i orfebres, també celebra la pedra emblemàtica de les joies tradicionals: el Granat.

Coneguda per les seves profundes colors vermelles, el Granat reflecteix el fort caràcter dels seus habitants.

Per això, amb motiu del Sant Eloi i al voltant de la Confraria “El Garnat de Perpinyà”, us convidem a compartir un cap de setmana excepcional.

La joia de Garnat: una tendència d’aquí!

Amb el pas del temps, el Garnat s’ha convertit aqui en la joia tradicional catalana per excel·lència. Aquesta joia està feta per diversos mestres artesans a Perpinyà i als Pirineus Orientals agrupats en una Confraria. Fidels a la tradició, conserven els mètodes ancestrals.

 

PROGRAMA DE LES FESTES

Tot el cap de setmana a l’horari d’obertura de l’Ajuntament. :

-Una pel·lícula i panells explicatius per entendre el gest dels joiers. Per saber tot sobre la fabricació de joieria a Perpinyà Granat.

Llocs: Sala de Comissions (davant del saló de casaments)

-L’exposition “Gent i joies, la visió d’un artista” per Steff St E per fer coincidir amb les últimes creacions dels artesans i joiers de la confraria del Granat de Perpinyà

Llocs: Vestibul de la Sala ARAGO, 1er pis de l’ajuntament.

Dissabte 25 de novembre de 2017

11:00 : Inauguració de l’exposició “Gent i joies, la visió d’un artista” de Steff St E

Intemporelle ©Steff St E

Intemporelle ©Steff St E

Els vestits d’època prestats per l’associació , “el Temps del Vestit Rossellonès” i la joieria actual i antiga en Granat de Perpinyà van permetre a l’artista explorar possibles formes de reinterpretacio de la nostra història personal i profundament connectada amb la moda i les joies. Una visió de vegades iconoclasta que farà reaccionar més d’una! Les fotografies posaran de relleu la creativitat dels nostres artesans amb esplèndides joies “Confrérie Le Grenat de Perpignan” presentades en vitrines.

Llocs: Vestíbul de la Salle ARAGO, 1er pis de l’Ajuntament.

15:00 : Passejada en el casc antic en vestits antics i música tradicional

Des de la plaça de la catedral, els aficionats de vestits d’època sortiran als carrers i places del nucli antic per anunciar la festa de Sant. Eloi del diumenge, festa patronal de les joiers.

Amb instruments catalans del segle XIX. Els nostres Jutglars portaran als participants i al públic als llocs emblemàtics de la ciutat.

Llocs: places i carrers del Casc antic.

Nais LESBROS Reine d'Arles.

Nais LESBROS Reine d’Arles.

16:00 : Acte d’homenatge a la reina d’Arles

Com a testimoni de l’amistat entre els Catalans del Rosselló i la Provença, l’Ajuntament de Perpinyà oferirà la medalla de la ciutat a Naïs Lesbros, ultima Reina d’Arles.

Llocs: Ajuntament.

 

 

 

16:30 : Ball tradicional de Sant Eloi

Amb els JUTGLARS, sota el daurat dels grans salons de l’Hotel Pams, prestigiósa casa de la burgesia de Perpinyà, tindrà lloc per primera vegada un ball de Sant Eloi. Es podra descobrir però també participar en una selecció de danses del segle XIX.

Llocs: primer pis de l’hotel Pams.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………..

Diumenge 26 de novembre de 2017

10:00: Trobada davant del Castillet, Plaça de Verdun.

10:30 : Seguici de totes les vestits antics amb música tradicional al voltant de la Confraria dels joiers del Garnat de Perpinyà. Castillet, Carrer dels mercaders, Argenteria, Petite La Réal.

11h00: Església de La Réal, missa en català acompanyada per la Cobla Tres Vents seguida d’entronització d’ambaixadors de les joies de Garnat.

11h00: Animacions amb música i danses tradicionals Place de la Loge amb Philippe Anglade, Places République i Place dels Peluts amb els grups Les Bethmalais, La Llevantina, Els Salanc’Aires.

12:30: Plaça de la Llotja : Ball d’Ofici per la cobla Tres Vents i danses d’Arièja per els Bethmalais.

Les Bethmalais

Les Bethmalais

Tòmbola gratuïta amb una joia per guanyar i cuncours de vestits premiats. Resultat també del concurs “Selfie Grenat de Perpignan” Tot aixo seguit d’un aperitiu.

Ce contenu a été publié dans Actualités, Saint Eloi 2017. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *