1921-2021, centenari de La Font del Gat, local emblemàtic de l’antiga Perpinyà

Fa 100 anys va néixer a Perpinyà l’emblemàtic el local “La Font del Gat”, un espai artístic de referència.

“La Font del Gat” va ser, des de la seva creació el 1921 fins al seu tancament el 1962, un cafè emblemàtic de Perpinyà dels anys vint i de la postguerra. Va ser fundada per Justin Patrouix, que treballava des de 1890 a Perpinyà com a fabricant de refrescos. Es va instal·lar al cor del nou districte dels Platans acabat de crear per la destrucció de les muralles de la ciutat: al número 18 del Boulevard Jean Bourrat, al lloc del que va ser el “Park Hotel – Restaurant Le Chapon Fin” i avui el “Campanile- Hotel de Perpinyà Centre ”.

Aquest barri es va convertir ràpidament en un lloc de sociabilitat. La plaça era la seu dels mítings d’automòbils, el lloc de trobada de passejades per a famílies i per al romanç dels joves. Naturalment, “La Font del Gat” es va consolidar com un lloc de trobada natural per a aquests diversos públics. Fins i tot es va crear un “club de bitlles de La Font del Gat” per acompanyar aquestes celebracions.

El lloc de trobada dels artistes: els germans i germanes Bausil (la casa del pintor Louis estava situada just a sobre de les escales monumentals de la Place Molière) hi van prendre els seus hàbits. Així es van representar els primers capítols de la relació d’Albert Bausil amb el jove Charles Trénet, a qui va iniciar en l’art i la poesia. Charles Trénet sempre es mantindrà fidel a aquesta adreça. Aquí també el pintor André Fons-Godail, fidel amic de la família Patrouix, tenia pensió completa. Va ser en honor seu que Trénet va compondre una de les seves cançons més desconegudes: “Fons-Godail”. El pintor també va immortalitzar l’entorn de l’establiment i totes les aproximacions a la plaça fins al llogaret de Château-Roussillon.

Lloc alt de la resistència: Durant la Segona Guerra Mundial, sota la direcció d’Antoine i Madeleine Patrouix, figures actives de la xarxa “Borgonya” al costat de Jean Olibo, “La Font del Gat” va ser un dels llocs més alts de la resistència de Perpinyà: mentre que al cafè no es veia res i de vegades es podia servir alemanys al taulell, a les habitacions de l’hotel hi havia amagat el rabí cap d’Hongria i, a les caves, pilots americans.

El 1954, el jove fill de la família, Fernand Patrouix, estudiant de Belles Arts de París, va produir amb el seu amic Henri Van Moë, al vestíbul de l’establiment, un gran fresc dedicat al Rosselló i els seus costums: va veure catalans bevent porró, un ermità i la seva capelleta, joves amb tocat baratí i català ballant la sardana, sobre un teló de fons sobre el qual destacaven el campanar de Saint-Jacques i el Castillet. Malauradament, aquest fresc va desaparèixer amb l’antic edifici després de tancar-lo el 1962.

La primera quinzena de juliol, l’associació Le Temps du Costume Roussillonnais pretén recuperar la memòria d’aquest lloc important per a la memòria dels perpinyanencs. Aquesta celebració del centenari de “La Font del Gat” tindrà lloc a la plaça dels Platanes, just davant del 18 del bulevard Jean-Bourrat. Ara podem presentar un bonic esdeveniment disfressat dels anys vint i de la postguerra, al voltant de les cançons de Charles Trénet, el tradicional rossellonès i per què no escoltar discos de 78 rpm que es reproduïen al cafè de l’època del seu esplendor . També estan previstes algunes lectures de textos d’Albert Bausil i records de Fernand Patrouix. A aquest ambient de guinguette s’hi haurien de sumar altres associacions, Perpignan Art Déco i l’associació Quartier Promenade et Fleurs ja han respost.

Trad : David Senyarich, diari La Clau.

Ce contenu a été publié dans Actualités, XXe s.. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *