Festes de sant Eloi a Perpinyà 27 de nov. 5 de desembre 2010

Festa i tradicions al voltant d’una habilitat excepcional

 Les joies de granat de Perpinyà són una de les particularitats més destacades del Rosselló, Catalunya Nord, un territori petitet dins l’espai Europeu. La segona festa de Sant Eloi ofereix a cadascú, durant una setmana, la possibilitat de descobrir i d’entendre les tècniques d’una joieria tradicional autèntica, en adequació amb la nostra recerca d’identitat i de productes de la terra.  La joia és un lligam específic i local entre el turisme i l’economia d’un territori …

 Deixeu-vos contar la Sant Eloi -2na Festa del Granat de Perpinyà
del 27 de novembre al 5 de desembre del 2010

Entrades lliures

La festa de Sant Eloi és un esdeveniment creat per primera vegada el 2009 per l’Institut del Granat amb l’ajut financer del Comitè FRANCECLAT, el suport de la professió (gremi artesanal dels joiers, mitjans de comunicació, associacions…) i dels serveis culturals de la vila de Perpinyà. Després de l’èxit de la seva primera edició, aquesta manifestació d’una setmana pretén fer-se perenne en l’àmbit de les festes tradicionals de Perpinyà (Sant Jordi, Sant Joan festa major i Sant Eloi).  La festa de Sant Eloi es convertirà d’aquí els anys futurs en una manifestació prestigiosa de l’àmbit artesanal de les joies i de les tradicions amb nombrosos intercanvis entre Perpinyà i els Pols de joies de França, d’Europa i del Mediterrani.

EXPOSICIONS 3 LLOCS

Museu d’història natural-Casa Xanxo-Palau de les Corts

EL GRANAT DE PERPINYÀ, UNA GEMMA DE CARÀCTER  

Lloc: Museu d’Història Natural
Carrer Emile Zola, Perpinyà
del 29 d’octubre del 2010 al 8 de maig del 2011.

Per primera vegada la joieria tradicional del Rosselló es posa en escena a la capital dels Pirineus Orientals. En obrir un primer esbós del futur pol museal, la vila de Perpinyà proposa conjuntament amb el Gremi d’artesans joiers, l’Institut del Granat i la Confraria del Granat de Perpinyà demostrar tota la força patrimonial que la pedra dels Catalans ha adquirit a través d’un art de joia únic. Aquest art manté viu i desenvolupa la tradició de l’encast tancat, una tècnica abandonada en l’àmbit de la joieria a tots els altres llocs.

250 m2 d’exposició per a meravellar-se davant d’una gran i bella història, des de la pedra bruta fins a la joia acabada…  

 MIRADES CREUADES SOBRE LA JOIA ACTUAL 

Lloc: Casa Xanxo, Casa d’art i d’història
8 carrer de la Mà de Ferro, Perpinyà
del 27 d’octubre del 2010 al 2 de gener del 2011.

 « ELS CREATIUS CATALANS » : Joies contemporànies dels artesans que pertanyen al Gremi dels joiers

Sota la direcció del President Henry Marchis, els artesans del Gremi fan mostra de les seves habilitats fent no tan sols del Granat una joia del tot actual, sinó també en demostrar que són capaços de treballar altres formes i altres materials, cadascú expressant la seva pròpia personalitat.  

« PROJECTE INICIAL » Joies d’alumnes premiats de l’Escola Massana de Barcelona 

Aquests joves creadors no sols han coincidit en una mateixa promoció de Projectes Finals a l’Escola Massana, sinó que comparteixen una mateixa actitud: fonen i amalgamen en una sola visió l’esperit primordial de la joieria amb el de l’art contemporani. El seu art és el resultat d’un diàleg, un diàleg entre la matèria, la forma, les mans i el pensament, integrant en l’acte de creació, el pensar i el sentir.

 Joies i vestits tradicionals de Provença, mirada sobre el passat recombinat

 Lloc: Palau de les Corts (Creu Roja) 8 carrer de la Argenterià, Perpinyà del 27 d’octubre al 5 de desembre del 2010.

11h00-17h00

 Exposició de fotografies proposada per l’Institut del Granat, una mirada sobre la joia com a element preponderant del vestit regional. Més que a altres llocs, Provença manté avui la voluntat d’ensenyar la riquesa dels seus vestits durant festes públiques. Llavors la joia es presenta com xals i còfies per a expressar la riquesa d’una terra i la bellesa de les seves ambaixadores.

 El divendres 3 de desembre 2010 : MIGTJORNADA D’ESTUDI SOBRE LA JOIA

Lloc: Mediateca
Carrer Emile Zola-Perpinyà -14h00-18h00

 VESTIT i ADREÇ, La moda, factor d’evolució de la joia…. »

El programa d’aquest dia s’inscriu en la col·laboració establerta entre l’Institut del Granat, i els Serveis de Cultura de la Vila de Perpinyà, així com amb nombrosos col·laboradors pluridisciplinaris. Es tracta pel públic de descobrir aproximacions teòriques i pràctiques sobre la noció de joia, tant a través d’estudis de casos sobre els aspectes històrics, regionals o etnològics sobre un gran període, com mitjançant exposicions sobre les relectures filosòfiques i antropològiques de la joia com a objecte significatiu per a si mateix i per a altri.

Maria R. Martin i Ros, conservadora al Disseny HUB Barcelona-Museu Tèxtil i d’Indumentària de Barcelona:

« El vestit i la joia durant els quatre últims segles a Catalunya (segles XVII-XX) »

 Nathalie Lemoine Bouchard, historiadora de l’art, Paris :

“la miniatura en la joia, la joia en la miniatura”.

 Claudette Joannis, conservadora honorària del museu de Malmaison, Paris :

« la joia masculina a la moda ».

 Miroslav Cogan, conservador, Turnov Museum, Tchéquia :

« Story and evolution of Bohemian Garnet».

Dijous 2 de desembre : Presentació de llibre 

Presentació del catàleg de l’exposició « EL GRANAT DE PERPINYÀ, una gemma de caràcter », editorial APHPO, Institut del Granat a càrrec de Laurent Fonquernie, historiador en càrrec de l’Institut del Granat.

 Lloc : Fòrum FNAC , Plaça Catalunya, Perpinyà, 17h00

 Dissabte 4 de desembre: Visita per a nens

  “el granat, gemma !!” visita per a nens, Visita i taller públic jove, 

 Lloc : MUSEU D’HISTÒRIA NATURAL

Carrer Font Nova, Perpinyà a les 15h00

a partir dels 6 anys, gratuït acompanyat dels seus pares, inscripcions al  04 68 62 38 84

 Projecció gegant a 17h30 al Castellet

 “EL GRANAT DE PERPINYÀ, UNA GEMMA DE CARÀCTER

Amb encantament orgull i especialitat dels Catalans del Nord amb una esplèndida projecció d’imatges sobre la façana del monument central de la capital del Rosselló.

 Lloc: Façana del Castellet
Plaça de Verdun
17h30

La precidirà una presentació de la joia oferta al Téléthon 2010 a càrrec de la Confraria del granat de Perpinyà.

 Diumenge 5 de Desembre del 2010: Processó de la confraria del Granat de Perpinyà

UNA JORNADA FESTIVA AL VOLTANT DE LA JOIA I DEL VESTIT PER A RECORDAR EL CENTENARI DELS PLÀTANS (1910-2010)

 Lloc: Centre ciutat de Perpinyà

10h30-12h30 (Palau de Congressos, Passejada Mallol, església sant Mateu, Pati de l’Ajuntament)

 De la passejada Maillol als carrers del centre antic, amb confraries, músics catalans i apassionats dels vestits, participeu amb el vestit i les joies de la vostra regió o del vostre país a la desfilada de la confraria del granat de Perpinyà, detentors de la tradició catalana. En fer ballar el contrapàs  de Prats de Molló a l’església de Sant Mateu, retran homenatge a Sant Eloi, patró dels joiers. Inici al Palau de Congressos a les 10h30, entronitzacions i contrapàs a l’església de sant Mateu a les 11h00, homenatge als 100 anys de la tradició catalana a les 12h00, pati de la Casa de la vila, danses catalanes a la plaça de la llotja. 

mostres : de les 14h00 a les 16h00, animacions i un contacte directe amb els artesans us permetran descobrir l’art tradicional dels joiers de granat de Perpinyà. 

Lloc : Palau de les Corts, Carrer de l’argenteria, Perpinyà

14h00-16h00

Ce contenu a été publié dans Actualités, Saint Eloi 2010. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *