EL INSTITUT DEL GRANAT : UN PROJECTE ESPECIFIC PER A LA CATALUNYA DEL NORD

Enfocament integrat
 
L’Institut del Granat s’engatja en la protecció dels coneixements d’artesania en perill d’extinció. Mitjançant accions culturals per mor que els joves es puguin establir a la Catalunya del Nord, amb aquesta activitat tradicional, que avui dia no existeix a causa de la manca de formació i de les condicions econòmiques difícils.
 
Caràcter pilot i innovació
 
Aquest projecte és innovador perquè supera la defensa d’un ofici o d’una corporació. Es tracta d’un patrimoni cultural immaterial tal com és definit per la UNESCO. Hem de ser capaços de no deixar perdre el gest autèntic, simplement a causa de la pressió del mercat. Si no sem capaços d’evitar la pèrdua d’aquest gest tradicional, una part del patrimoni cultural d’aquest territori irà desapareixent.
Així doncs l’acció s’inscriu plenament en el desenvolupament dels recursos naturals i culturals del territori de la Catalunya del Nord i permetrà pròximament accions amb les associacions transfrontereres, amb la Catalunya del Sud i qualsevol altre país o regió amb una peculiaritat similar, com la República Txeca, per exemple (que té una joieria del granat també).
 
Sostenibilitat
 
La sostenibilitat de nous joves en joieria tradicional dins un sector turístic innovador tan prometedor com el del patrimoni natural i del món de la joieria ha de ser vist com una ajuda preciosa per l’activitat econòmica en el territori, la ciutat de Perpinyà i la Catalunya del Nord.
 
Vocació econòmica
 
El valor cultural dels artesans joiers del granat amb la bellesa i la originalitat dels objectes que creen, es pot considerar com a patrimoni immaterial de la cultura catalana. El patrimoni i la cultura contribueixen a mantenir i conservar l’identitat d’un territori. Tanmateix al dia d’avui, que la normalització es desenvolupa i es perden les referències culturals, que s’agreuja la crisi econòmica, es nota un augment de l’interès i de les preocupacions dels individus de cara a les seues arrels, la comprensió de llur medi natural, i la singularitat de les diversitats culturals de cada comarca.
 
Tots aquests valors es concentren precisament en l’art de la joieria tradicional del granat aquí al Rosselló. Aquesta artesania en la qual es barregen subtilment les tradicions de les tècniques passades i presents és realment al servei de la creació i de l’activitat econòmica local. Les 68 empreses que participen en el negoci de joieria a la Catalunya del Nord es troben en totes les comarques septentrionals, a les zones rurals i urbanes.
 
Això representa un centenar de professionals del món econòmic de la joia. D’altra banda, els artesans que treballen el granat, que són només una dotzena d’aquests 68, representen la cultura d’aquest territori, especialment per les tècniques tradicionals, com també per llur adaptació contínua a la modernitat. 
Així, aquesta joia, que respon perfectament a les expectatives de la nostra recerca de la identitat catalana rossellonesa i de productes autèntics, constitueixen un fons d’un cert valor econòmic per al turisme a la Catalunya del Nord.
 
El projecte de l’Institut del Granat té com a objectiu l’establiment d’una normativa de qualitat per a distingir els artesans mitjançant l’antic mètode de fabricació de joieria. Aquestes accions permetran d’augmentar el valor artesanal. La nostra recompensa serà mantenir viva la tradició.
 
A França, algunes autoritats locals han realitzat projectes en col·laboració amb l’artesania, com al Pôle bijou de Baccarat, considerat avui com un centre d’excel•lència rural de joieria contemporània.
 
Aquesta estructuració de la identitat cultural, econòmica i turística finalment dóna resultats molt satisfactoris, la qual cosa justifica l’augment de foment d’aquesta iniciativa a la Catalunya del Nord.

 

 

Ce contenu a été publié dans Actualités, Les buts de l'institut. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *