LLuis RIGALT (Barcelone 1814-1894), vue de Perpignan hors les murs, 1850.

Aquesta obra corespon a les grans excursions foranes (1849-55) que fera l’artista al sud de França. L’any 49 visita en Lluís Rigalt la costa de Llevant y se’n du d’aquella anada una abundosa cullita de brillantíssimes impressions, tretes de Montgat, d’Alella, del Masnou, de Mataró, d’Arenys, de Canet de Munt y de Canet de Mar. A l’any següent, al 50, aixampla considerablement l’excursionista’l camp de les seves operacions. Dirigint-se cap al Nord, s’arriba fins al Gironès, atravessa l’Empordà, penetra a França, recorre’l Rosselló, passa pel Languedoc y visita gran part de la Provença. Jo conservo un àlbum ont el viatge’s veu curiosament il·lustrat ab gran número de vistes preses a Girona y als seus arrabals, a Figueres y als seus entorns, a la ratlla fronteriça, ab el Castell de Bellegarde; a Perpinyà ab el riu Tet, el Castillet, la Font del Gil y la Promenade des Platanes; a Montpeller, ab la catedral y el Col·legi de Medecina; a Nimes, ab les Arenes y Les Eaux; a Marsella, finalment, ab croquis del port y les montanyes vehines. A l’any 51, se les emprèn per les vores del Fluvià, emportant-se’n cap a casa una infinitat d’apuntacions del Grau d’Olot y de les montanyes sobre Ridaura; y agafa després la conca del Ter, recorrent Ribes, Ripoll y Sant Joan de les Abadesses. Al 52, va a l’Alt Vallès y visita San Pere de Tarrassa. A l’any vinent, segueix el cura del riu Ges per Sant Vicents y Sant Feliu de Torelló. Al 55, torna a sortir per l’estranger, atravessa tot França y arriba fins a París, boy recullint durant el trajecte notes y més notes, algunes d’elles interessantíssimes, com les que va pendre dels encontorns de Lyó.

Sources :

document original en vente sur le site Todocolleccion.net

Conferencia llegida’l dia 2 de desembre de 1899 al «Centre Excursionista de Catalunya» en la sessió celebrada pera commemorar la fundació de la Primera Societat Catalana d’Excursions, Raimon Casellas. 

Ce contenu a été publié dans Restauration. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *