Albert SAISSET anomenat “un tal”

Albert SAISSET

Albert SAISSET

Albert Saisset (Perpinyà, 10 de novembre de 1842-14 d’agost de 1894) va ser un dels personatges més pintorescos de la societat nord-catalana del segle XIX. Fou un autor prolífic de poesies (al començament en francès però després i majoritàriament en català) que va publicar sota el pseudònim de “Oun tal” (“Un tal” en la seua grafia afrancesada).

Albert Saisset, que provenia d’una família rossellonesa benestant, va estudiar primer a Perpinyà abans d’anar al lycée a Montpeller. Es va presentar a l’escola militar de Saint-Cyr però canvià de rumb estudiant a l’Escola superior de comerç de París (entre1861 i 1863) per a després treballar en un banc durant dos anys abans d’esdevenir director d’un establiment financer.

Assajà d’escriure poesia en francès però la seua producció només va tenir un ressò molt limitat. En canvi va gaudir d’un èxit important arran del seu primer recull en català, Oun pougnat da catalanades, que publicà de manera anònima. Les seues obres posteriors miraren de captar i de projectar l’essència de la societat rossellonesa i no trigaren gens a assolir un succés tal que Saisset va haver de revelar que n’era l’autor. D’aleshores endavant (a partir del seu tercer recull) publicà les seues produccions sota el pseudònim d’Un tal (escrit a la francesa: Oun tal). A partir de 1887 va anar escrivint i publicant de manera intensiva fins atényer el nombre de setze reculls a la data de la seua mort (a l’agost de 1894).

També va editar una gramàtica catalana (Grammaire catalane) en la qual preconitzava una grafia “fonètica” (és a dir, en realitat, una grafia afrancesada) al marge, i amb la voluntat d’allunyar-se, de tots els moviments renaixentistes d’aquella època.

Albert Saisset était le beau-frère du docteur Donnezan. En effet, il avait épousé Louise VINYAS, soeur de Marie Adèle Joséphine Rose VINYAS mariée à Charles Etienne Gustave DONNEZAN.

Ce contenu a été publié dans Littérature, Second Empire. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.

Une réponse à Albert SAISSET anomenat “un tal”

  1. Le 26 novembre 2016 au Palais des Rois de Majorque concert consacré à la famille Petit, compositeurs perpignanais du 19 et début 20e avec notamment “Salut au Roussillon” musique de Bonaventure Petit sur des paroles d’Albert Saisset (1886)

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *