Els anys bojos a França

Obres mestres d’artesania

Entre les dues guerres la producció de joies de granats coneix una nova embranzida gràcies a la seva adequació estilística amb l’Art deco. El nombre de joiers és important i abasta tot el territori nordcatalà. Llevat de les grans joieries com ara Velzy o Charpentier, hom notarà, a Prada, la revifalla impulsada per en Joseph Calvet -que es casa amb l’hereva de la joieria centenària Quès el 1921- i la Casa Augustin Colomer (1893-1973) carrer Llucià a Perpinyà, el paper de la qual serà preponderant en la vida social i artesana perpinyanesa. En efecte, en Colomer és el creador de la Cambra sindical dels mestres artesans i de la Mutual artesana el 1927. Un dels fundadors de la Cambra de Mesters, el 1930, participa a l’Exposició Internacional del 1937 on presenta les seves obres mestres de granat de Perpinyà, el Castellet i una cistella de flors.

Al carrer Llucià, la Casa Colomer representa una etapa clau en l’evolució de la joieria de granat de Perpinyà. És que molts joiers s’han formats en aquest taller, com en Lucien Bonafos (mort el 1948). Aquest formava part del grup de mandolines dels Gais Troubadours Catalans, era un regionalista ardent i va realitzar al taller Colomer les obres mestres exposades el 1937 a París.

Seguida

Ce contenu a été publié dans Bijouterie XXe s. roussillonnaise. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *